Je bent hier: De HopbelHockeyZaalwacht
 
Handige links
Clubprestaties
Statistieken Statistieken
deze weekdit seizoen
gewonnen gelijk verloren
DE HOPBEL

Bezoekadres

Schijndelse Mixed Hockey Club 

De Hopbel

Sportpark "Rooiseheide"

Rooiseheide 18

5481 SG Schijndel

Tel.: 073-5430621

Postadres

Postbus 339

5480 AH Schijndel

E-mail/Website

[email protected]

www.dehopbel.nl

Zaalwacht 


Verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden zaalwacht

Vanaf seizoen 2015/2016 zal de functie van zaalwacht per team worden geregeld. Dit betekent dat, anders dan voorgaande jaren, de teams zelf de rol van zaalwacht moeten invullen. 

Zaalwacht zijn is ontzettend veelzijdig. Het is in ieder geval veel meer dan alleen maar knoppen bedienen. Voor het bedienen van de knoppen ligt ter plaatse een uitleg (omdat dit per zaal verschillend is, bij twijfel kun je vaak nog wel een vraag stellen aan de beheerder).

Het mooie van zaalwacht is wel dat iedereen het kan leren. Zo kun je als zaalwacht echt iets betekenen voor de club, zonder dat je verstand hoeft te hebben van hockey. Als zaalwacht ben je vooral een soort ambassadeur van de Hopbel: ontvangen van bezoekers, een vriendelijk woord voor iedereen en verantwoordelijk voor de juiste omstandigheden voor een prettige wedstrijd. En nog een voordeel: je zit altijd eerste rang.

Als je het gezellig vind kun je natuurlijk ook andere ouders vragen om je te assisteren (lees: gezelschap houden). Als je twijfels hebt of je de klok wel kunt bedienen, ga dan iets eerder de zaalwacht voor jou gezelschap houden en vraag praktische tips. Nou is het bedienen van de klok eigenlijk erg eenvoudig, echt iedereen kan het! Vraag desnoods de beheerder van de hal om uitleg.

De zaalwacht die begint heeft een paar extra taken:

Dat begint met het ophalen van de wedstrijdtas, de avond voorafgaand van de wedstrijd, bij Hans Kooijmans van de zaalhockeycommissie (Meijgraaf 21, [email protected], 06-19746729). 

In de wedstrijdtas zitten 2 hockeyballen, 2 fluitjes en een schema voor de hele dag. Je zorgt er voor dat je ruim (half uur) op tijd aanwezig bent en dat de balken klaarliggen. Daarbij kun je spelers van het Hopbel-team vragen om te helpen. Wedstrijdtafel inrichten en tijd en scorebord testen of het werkt. Even hallo zeggen tegen de beheerder van de hal is natuurlijk wel zo netjes.

Voor alle overige zaalwachten gelden de volgende taken:

Je heet de bezoekende clubs van harte welkom. Je wijst ze de kleedkamers en geeft aan hoe laat je begint (er kan wel eens wat vertraging optreden). Je geeft aan hoeveel minuten inspeeltijd men krijgt. Hou in de gaten dat je niet veel uitloopt. Je ontvangt de scheidsrechters en je geeft het nummer door van de wedstrijd voor het digitale wedstrijdformulier. De klok is doorgaans klaargezet door de beheerder. De tijd voor een wedstrijd is 30 minuten. Voordat de wedstrijd begint is het handig om de timer op 3 minuten te zetten (inspeeltijd). Daarna gaat de zoemer en weet iedereen dat ze zich moeten opstellen. Zet ondertussen de tijd op 30 minuten. Start de knop zodra de scheidsrechter aangeeft dat de wedstrijd begint (fluit). Zet na afloop van de eerste helft direct de tijd weer op 3 minuten. De tijd voor pauze is 3 minuten, meestal duurt het dan weer zeker een minuut voor de wedstrijd weer is begonnen. Tijdens de wedstrijd hou je de tijd en de score bij. Belangrijk daarbij is dat op de scheidsrechter wordt gelet: hij/zij bepaalt of een doelpunt telt, hij/zij bepaalt of de tijd wordt stilgezet. Als er water wordt geknoeid, zorg dan dat dit wordt opgeruimd, anders is het soms gevaarlijk nat. Na afloop van de wedstrijd bedank je de scheidsrechters en de coaches voor de wedstrijd. Zorg ervoor dat je na afloop ook weer de wedstrijdballen en fluitjes terug in bezit hebt. Scheidsrechters voor de volgende wedstrijden horen minimaal 10 minuten voor aanvang aanwezig te zijn. Ga ze bellen op het moment dat ze niet komen opdagen. Vraag het nummer op via je contactpersoon van de zaalhockeycommissie. Dit nummer staat op de informatie in de wedstrijdtas.

De zaalwacht die de laatste wedstrijd heeft krijgt ook wat extra taken:

Na afloop vragen of het Hopbel-team meehelpt de balken op te ruimen (check vooraf in Veghel of balken misschien kunnen blijven liggen tot de volgende dag). Zorg er voor dat de wedstrijdtafel weer netjes is, dat afval wordt opgeruimd etc. Check als laatste ook de kleedkamers of er geen spullen zijn blijven liggen. Breng gevonden voorwerpen naar de beheerder van de sporthal.

Nog een paar opmerkingen:

Het ideaalbeeld is als je met zijn tweeën bent. Kinderen vinden het altijd leuk om ook de knoppen te mogen bedienen, als "assistent-zaalwacht”. Iemand bedient de knoppen, en jij kunt vrij rond lopen, eventueel om gesprekjes te voeren. Wel bereikbaar blijven voor de "assistent-zaalwacht” natuurlijk. Als echte ambassadeur kun je ook kijken of iemand uit het publiek een volgende keer ook zaalwacht wil zijn. Noteer naam en nummer en geef het door aan je contactpersoon van de zaalhockeycommissie. Bij blessures ondersteun je de coach indien nodig. Bij ernstige blessures (ziekenhuis/tandarts) kan in overleg met scheidsrechters de wedstrijd worden gestaakt.

Voor vragen of andere opmerkingen kun je bij Hans Kooijmans terecht via [email protected]. Hans is vanuit de zaalhockeycommissie de contactpersoon voor zaalwachten. Hij wil graag weten wie zaalwacht is, dus als de coach het overzicht dat voor de ouders wordt gemaakt, ook zou kunnen sturen naar Hans, zou dat fijn zijn.

Succes!!

 
Inloggen op het DWF? Klik dan hieronder:

HoofdsponsorsKledingsponsors

Bekijk alle sponsoren
Goudsponsors

Bekijk alle sponsoren
Vandaag jarig
  • Liesbeth Bonants
Mededelingen
Uitslagen
D1 HCAS D1 2-1
D2 HC Oranje Rood Oranje-Rood D3 2-0
D3 HC Tilburg D7 1-3
D4 Liempde D1 1-4
D5 MHC DES D7 1-0
D6 Sint Oedenrode D3 1-5
H1 V.M.H.C. Geel-Zwart H1 2-4
H2 HC Oranje Rood H5 3-1
H3 Don Quishoot H3 4-6
Alle uitslagen
Recente verslagen
Nog geen verslagen.
Alle verslagen
KNHB Naar de KNHB Site


Naar de hockeykampen Site