E-mail/Website

[email protected]

Zaalwacht

mailto:[email protected]Verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden zaalwacht

De zaalwacht wordt door het thuisspelende team van de Hopbel geregeld, voor alle wedstrijden van het drieluik (of vijfluik).

Zaalwacht zijn is ontzettend veelzijdig. Het is in ieder geval veel meer dan alleen maar knoppen bedienen. Voor het bedienen van de knoppen ligt ter plaatse een uitleg in de wedstrijdtas.

Het mooie van zaalwacht is wel dat iedereen het kan leren. Zo kun je als zaalwacht echt iets betekenen voor de club, zonder dat je verstand hoeft te hebben van hockey. Als zaalwacht ben je vooral een soort ambassadeur van de Hopbel: ontvangen van bezoekers, een vriendelijk woord voor iedereen en verantwoordelijk voor de juiste omstandigheden voor een prettige wedstrijd. En nog een voordeel: je zit altijd eerste rang.

Als je twijfels hebt of je de klok wel kunt bedienen, ga dan iets eerder en vraag de zaalwacht voor jou hoe het werkt.

De zaalwacht die begint heeft een paar extra taken:

In de wedstrijdtas zitten 2 hockeyballen, 2 fluitjes en een schema voor de hele dag. Je zorgt er voor dat je ruim (half uur) op tijd aanwezig bent en dat de balken klaarliggen (op zaterdag). De spelers van het van het Hopbel-team moeten daar bij helpen. Wedstrijdtafel inrichten en tijd en scorebord testen of het werkt. Controleren of de ventilatie aanstaat (zwarte knop bij de bediening van de lampen) op de hoogste stand.

Voor alle overige zaalwachten gelden de volgende taken:

Je heet de bezoekende clubs van harte welkom. Je wijst de teams de kleedkamers en geeft aan hoe laat je begint. Je geeft aan hoeveel minuten inspeeltijd men krijgt. Hou in de gaten dat je niet uitloopt, de zaal moet om 17.00 gesloten worden Je ontvangt de scheidsrechters. De tijd voor een wedstrijd is 2x 20 minuten. Voordat de wedstrijd begint is het handig om de timer op 3 minuten te zetten (inspeeltijd). Daarna gaat de zoemer en weet iedereen dat ze zich moeten opstellen. Zet ondertussen de tijd op 20 minuten. Start de knop zodra de scheidsrechter aangeeft dat de wedstrijd begint (fluit). Zet na afloop van de eerste helft direct de tijd weer op 3 minuten. De tijd voor rust is 3 minuten, meestal duurt het dan weer zeker twee minuten voor de wedstrijd weer is begonnen. Tijdens de wedstrijd hou je de tijd en de score bij. Belangrijk daarbij is dat op de scheidsrechter wordt gelet: hij/zij bepaalt of een doelpunt telt. Als er water wordt geknoeid, zorg dan dat dit wordt opgeruimd, anders is het soms gevaarlijk glad. Na afloop van de wedstrijd bedank je de scheidsrechters en de coaches voor de wedstrijd. Zorg ervoor dat je na afloop ook weer de wedstrijdbal en fluitjes terug krijgt. Scheidsrechters voor de volgende wedstrijden horen minimaal 10 minuten voor aanvang aanwezig te zijn. Ga ze bellen op het moment dat ze niet komen opdagen. Het telefoonnummer staat op de wedstrijdlijst. Vul op de lijst de score in.

De zaalwacht die de laatste wedstrijd heeft krijgt ook wat extra taken:

Op zondag (of op zaterdag als er zondag geen wedstrijd is, zie lijst) zorgen dat het Hopbel-team de balken opruimt. Zorg er voor dat de wedstrijdtafel weer netjes is, dat afval wordt opgeruimd etc. Check als laatste ook de kleedkamers of er geen spullen zijn blijven liggen.

Nog een paar opmerkingen:

Bij blessures ondersteun je de coach indien nodig. Bij ernstige blessures (ziekenhuis/tandarts) kan in overleg met scheidsrechters de wedstrijd worden gestaakt.

Voor vragen of andere opmerkingen: [email protected]